Referències XX Jornades
“Saraos” estiu Novadors
març 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« feb   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Categories
Fotos de Novadors
Arxius
Feliç Novadors 2013
Persones connectades

Planilàndia. Un e-book editat al 1884.

Planilàndia és un clàssic de la ciència-ficció, publicat per primera vegada al 1884. S’ha utilitzat per a l’estudi de la geometria a moltes escoles i instituts, sobretot de l’àmbit anglosaxó i també al nostre entorn.

Va ser escrita per Edwin A. Abbott, un mestre d’anglès, eclessiàstic, fanàtic de les matemàtiques i estudiós de Shakespeare. El text relata com és la vida al pais de Planilàndia, ón només es poden percebre dues dimensions, i reflexa amb crudesa l’estructura jeràrquica de l’Anglaterra victoriana, on els habitants són figures geomètriques. El nombre d’angles i costats determinen l’estatus, de manera que, els triangles isòsceles són les classes més baixes i els soldats. La classe mitjana està formada pels triangles equilàters. Així, passant pels quadrats (professionals i cavallers), s’arriba al cercle, on els costats són tan nombrosos per a poder distingir-los, que són els sacerdots. A banda, es troben les dones, que ni tant sols són considerades figures humanes, i que, com no ténen pretensió d’angle, són inferiors a la xusma isòsceles, i estan totalment desproveïdes de capacitat cerebral, i no tenen reflexió ni judici ni quasi memòria, per la qual cosa, no són ni tan sols conscients de la seua penosa existència i condició.Planilàndia, a més d’altres temes de gran interés educatiu, ens mostra les limitacions de la nostra percepció i ens ajuda a comprendre i a valorar com, amb sana intel·ligència, es poden compensar les dificultats en la percepció, ja siguen ideològiques o físiològiques. O una combinació inquietant d’ambdues.

Segons I. Asimov, “és la millor introducció que es pot trobar a la forma de percebre les dimensions”.

També C. Sagan explica com seria un món totalment plà.

Planilàndia és una novel·la de moltes dimensions…

Però… quantes dimensions hi han a Internet?

2 Responses to “Planilàndia. Un e-book editat al 1884.”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.